SD Zelenbor
Početna Brezje u prošlosti Mjesni odbor NK Hajduk DVD Brezje SD Zelenbor Udruga žena Breza Izdavaštvo Foto galerija Video galerija Brezijada Kontakt Literatura i izvori

 

 


STRELJAČKO DRUŠTVO "ZELENBOR" BREZJE


Streljačko društvo ''Zelenbor'' Brezje osnovano je 16. veljače 1975. godine na inicijativu Mjesne zajednice Brezje. Odbor zadužen za osnivanje streljačkog društva ''Zelenbor'' Brezje, a kasnije i prvi Izvršni odbor, činili su Ivan Dominić, Ivan Hergotić, Martin Petričević, Stjepan Pleh, Stjepan Šafarić, Petar Škvorc i Dragutin Turk. Za prvog predsjednika društva izabran je Petar Škvorc, za tajnika Ivan Hergotić, za blagajnika Ivan Dominić, za oružara Martin Petričević. Na prijedlog Ivana Hergotića ime streljačkog društva je ''Zelenbor''. Ime Zelenbor potječe iz naziva spomen-područja u Brezju. Imenu kluba doprinijeli su i prekrasni borovi koji se nalaze u okolici streljane.

         Prvi zadaci kluba bili su uređenje strelišta u dvorištu ispred škole u Brezju, učlanjenje što većeg broja članstva i nabava oružja. Prvu članarinu od tadašnjih 20 tadašnjih dinara platilo je 68 osoba čime su stekli pravo učlanjenja u društvo. Prve puške posuđene su od Saveza tadašnje Općine Čakovec. Napravljen je raspored treniranja, puške su se držale u kući Martina Petričevića. Dana 14. ožujka 1975. u   16 sati započelo je uređenje vanjskog strelišta za gađanje zračnom i malokalibarskom puškom. Prve treninge koji su se odvijali u nedjelju od 9 do 12 sati pratilo je puno ljudi. Prvo natjecanje u društvu održalo se 30. ožujka 1975. Natjecatelji su bili Petar Škvorc, Dragutin Turk, Antun Novak, Vida Novak i Martin Petričević. Rezultati tog natjecanja nisu zabilježeni.

         Prvi nastup na službenome natjecanju zabilježen je u rujnu 1975. godine na kojem su nastupili Petar Škvorc, Dragutin Turk i Antun Novak. Ubrzo se osniva i juniorska sekcija koja je postizala vrlo dobre rezultate u Međimurju. Već u listopadu 1975. kupljena je prva zračna puška.

         U ožujku 1976. godine donijeta je odluka o izgradnji zidane streljane. Formiran je Odbor za izgradnju objekta koji su činili Martin Petričević, Petar Škvorc, Dragutin Turk, Ivan Hergotić, Juraj Jesen i Stjepan Katanec. Odbor je počeo s prikupljanjem građevinske dokumentacije. Kamen temeljac postavljen je 5. srpnja 1978. Zbog teških financijskih uvjeta gradnja streljane trajala je punih pet godina s dužim ili kraćim prekidima. Objekt su gradili mještani, majstori svojih zanata. Zabilježeno je 2400 dragovoljnih besplatnih sati rada. Većinu materijala za gradnju darovali su mještani Brezja, a najveći dio dopremljen je iz Čakovca kada se rušila stara gradska streljana. Kada se ostalo bez novca krenulo se po selu u prošnju za ponekim dinarom, a najviše su davali oni ljudi koji su i najviše besplatno radili. Objekt površine 105m2 otvoren je 29. svibnja 1983. Većina objekta sagrađena je subotama, redovitim radnim akcijama, u kojima je veliku pomoć dala tadašnja omladina. U pauzama tijekom rada u ruke su se uzimale puške kako se ne bi prekidalo s treninzima i natjecanjima. Dotacije gotovog novca za gradnju streljane iznosile su svega 5% vrijednosti konačnog objekta. Nakon dovršetka streljane stvoreni su uvjeti za postizanje kvalitetnijih rezultata. Prišlo se omasovljenju kluba. Osniva se prva pionirska ekipa. Ivan Bistrović prvi je instruktor streljaštva u klubu i vodi pionirsku ekipu.

         Već 1986. godine Mjesna zajednica predlaže da se streljana ustupi za izgradnju pogona ''Jasen''. Oni su se obvezali da naprave novu streljanu, ali do realizacije nije došlo. Streljana je ostavljena klubu i strijelcima. Godine 1990. predsjedništvo broji devet članova: Petar Škvorc, Srećko Bistrović, Ivan Bistrović, Stanko Škrobar, Ivan Hergotić, Josip Turk, Franjo Horvat, Dragutin Turk i Antun Novak.

         Do 1993. godine strijelci ''Zelenbora'' natječu se u županijskim ligama gdje redovito postižu prva tri mjesta. Te godine dolazi do procvata rezultata. Nova uprava na čelu s Josipom Turkom kupuje nove puške, u streljanu su uvedeni električni nosači meta, u klub se uključuje petnaestak mladih strijelaca… Već 1994. ''Zelenbor'' je poznat u hrvatskim okvirima kada na državnom prvenstvu osvaja u gađanju serijskom zračnom puškom drugo mjesto. Srećko Bistrović, Miroslav Turk i veliki talent Dragan Turk pobjeđuju sve u Međimurju, zagorskoj regiji i postaju najveći favoriti u Hrvatskoj. Tada četrnaestogodišnji dječak Dragan Turk u seniorskoj konkurenciji osvaja treće mjesto.

Streljački djelatnici savjetuju klubu kupovinu standardne zračne puške. Iako je u početku bilo velikih protivnika u samom klubu nabavlja se prva standardna zračna puška. Organiziraju se razne zabave te se kupuju druga, a uskoro i treća standardna zračna puška. U to vrijeme dotacije općine su od 1000 kuna do 4000 kuna godišnje.

U klub dolazi Nenad Novak i s njim ''Zelenbor'' osvaja dva uzastopna naslova  državnog prvaka  1996. i 1997. godine u gađanju serijskom zračnom puškom s novim državnim rekordima. Dragan Turk stalni je juniorski reprezentativac Hrvatske, nastupa na Europskom prvenstvu, osvaja seniorske i juniorske naslove državnog prvaka. U studenome 1997. godine Dragan Turk sudjeluje na juniorskom Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom i osvaja treće mjesto. To je za sada jedina, ali vrijedna svjetska medalja.

Do 2001. godine ''Zelenbor'' je osvojio tri naslova državnog prvaka (jedan u međunarodnom, dva u serijskom programu), jedan naslov pobjednika kupa u seniorskoj konkurenciji i dva treća mjesta u juniorskoj konkurenciji. Broj županijskih naslova broji se u desetinama. Seniorska ekipa ''Zelenbora'' u posljednjih sedam godina nije izgubila ni jedan županijski naslov, rekord ekipe (a time i Međimurja) za jedan krug je veći od rekorda hrvatske reprezentacije, Dragan Turk je državni rekorder u gađanju samostrelom koji će teško biti srušen… Uz sadašnjg predsjednika Dragutina Barleka dužnosti predsjednika kluba vršili su tijekom proteklih godina Petar Škvorc, Ivan Bistrović i Josip Turk.

U posljednjih 10 godina zabilježeno je 50-ak nastupa za hrvatsku reprezentaciju. U juniorskoj konkurenciji najviše ih je skupio Dragan Turk, a u seniorskoj konkurenciji Miroslav Turk. U 2005. i 2006. godini najbolje rezultate postiže Marko Peras, te je i on pozivan u hrvatsku reprezentaciju. Naši dečki nastupili su na četiri europska prvenstva (Varšavi 1996., Budimpešti 1997., Solunu 2002. i Zagrebu 2003.), na jednom svjetskom prvenstvu i svjetskom kupu. Do danas Zelenbor je osvojio četiri naslova državnog prvaka (dva u međunarodnom 1999. i 2000., a dva u serijskom programu 1996. i 1997.), četiri druga: 1998., 2001. 2002. i 2003. i jedno treće mjesto. Jedan naslov pobjednika kupa u seniorskoj konkurenciji 1999., jedno drugo mjesto 2004. i dva treća mjesta u juniorskoj konkurenciji. Od 1998. Zelenbor je uključen u međunarodnu regionalnu ligu (Austrija, Slovenija, Hrvatska). U sedam godina natjecanja osvojeno je jedno prvo, četiri druga, dva treća i jedno četvrto mjesto u konkurenciji 15 ekipa.Broj županijskih naslova nije moguće izbrojiti, ima ih više desetaka. Primjer snage Zelenborove seniorske ekipe je slijedeća: Do danas nisu izgubili niti jedan županijski naslov posljednjih 12 godina, a rekord Zelenborova ekipe, a time i Međimurja za pet je krugova manji od rekorda hrvatske reprezentacije.

Kao točka na i odličnog djelovanja Zelenbora je organizacija prvenstva Hrvatske u streljaštvu održanog 25. i 26. ožujka 2006. u novootvorenoj sportskoj dvorani Osnovne škole u Maloj Subotici. Pod pokroviteljstvom Međimurske Županije, Općine Sv. Juraj na Bregu i Općine Mala Subotica natjecanje je na prigodnoj svečanosti otvorio međimurski župan Josip Posavec. Dvodnevno natjecanje na kojem je nastupilo 49 ekipa i 223 natjecatelja vrlo uspješno organizirao je Zelenbor iz Brezja

 

   
 

 

Graditelji streljane :
Damir Marciuš
Martin Petričević
Vladimir Barlek
Juraj Jesen
Marijan Mezga
Ivan Hergotić
Petar Škvorc

   
 

 


S
treljana
u Brezju
 

    

  

 

 

 

 

 

 

   


Streljana u Brezju danas (unutrašnjost je obasjana mnogim peharima i odličjima koji su osvojeni tijekom proteklih 27 godina djelovanja streljačkog kluba ‘’Zelenbor’’ Brezje)

Početna | Brezje u prošlosti | Mjesni odbor | NK Hajduk | DVD Brezje | SD Zelenbor | Udruga žena Breza | Izdavaštvo | Foto galerija | Video galerija | Brezijada | Kontakt | Literatura i izvori