Dokumentarni film
Početna Dokumentarni film List Brezje 2007 List Brezje 2006 Sestra Josipa

 

 

 

PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM O BREZJU

U nedjelju 25. lipnja 2006. u Brezju je proslavljeno proštenje Presveto Srce Isusovo. Sveta misa u 11 sati završila je svečanošću. U ime mještana Brezja Marija Gavez je predala zahvalnicu orguljašu Valentu Horvatu za 50 godina sviranja sa željom da još dugo nastavi s uspješnim radom. U popodnevnim satima na nogometnom igralištu odigran je nogometni turnir. U večernjim satima u vatrogasnom domu održana je prezentacija dokumentarnog filma u trajanju od 50 minuta o selu, koji je podijeljen na nekoliko cjelina: Brezje u prošlosti, Nekoliko priča iz Brezja, Dobrovoljno vatrogasno društvo, nogometni klub Hajduk i Streljački klub Zelenbor. Prezentaciji je bio nazočan načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Zoran Šarić koji je pohvalio aktivnost Mjesnog odbora oko izdavanja prvog lista "Brezje" i izrade dokumentarnog filma. Film o Brezju za sada je napravljen uz puno rada i proučavanja s vrlo malim financijskim sredstvima samog autora, a da bi rad bio u potpunosti završen daljnjim proučavanjem i dopunjavanjem fotografija, dodavanjem video materijala i zračnih fotografija u idućoj godini bit će zatražena potpora od Općine za ovaj projekt. Malo je ovakvih akcija u Svetom Jurju na Bregu ili ih gotovo nema pa je u Brezju izražena nada da će osim riječi hvale i zahvale biti nešto i od konkretne pomoći. Predstavljsnju su bili nazočni i predsjednik MO Brezje, Anđelko Nagrajsalović, potpredsjednik Josip Kovačić, te članovi Vijeća mjesnog odbora Štefanija Kozar, Dragutin Ladić i Zdravko Kozar. Svi oni pohvalili su rad na dokumentarnom filmu s nadom da će film biti barem još jedanput prikazan u Brezju tijekom godine za sve one mještane koji nisu bili nazočni na prvoj prezentaciji. Iz Mjesnog odbora još je jedanput upućen poziv mještanima Brezja da sakupe svoje stare fotografije i razne starije pisane materijale te da ih predaju nekom od članova Mjesnog odbora. Sav materijal bit će pohranjen u računalo, originali će biti vraćeni vlasnicima, a na kraju ove značajne akcije Brezje će dobiti još potpuniji i raznovrsniji mjesni dokumentarac, a iduće godine u sklopu lista "Brezje" planira se napraviti fotogalerija sela koja će obuhvatiti najstarije i najzanimljivije fotografije iz prošlosti. Članovi Mjesnog odbora pokrenuli su više akcija i natječaja, sada je red na mještanima Brezja.

Željko Nagrajsalović (za list ''Međimurje'' i ''Međimurske novine'')

RAD NA DOKUMENTARNOM FILMU SE NASTAVLJA DALJE...

Rad na dokumentarnom filmu (koji je zapravo foto – dokumetarac) nastavljen je i dalje, druga prezentacija planira se za 16. prosinca 2006. uoči blagdana. Zahvaljujući mještanima Brezja koji su nastavili s prikupljanjem brojnih starih fotografija druga verzija dokumentarnog filma o Brezju bit će još bogatija, raznovrsnija i zanimljivija. Film je trajanja šezdesetak minuta i sadrži tristotinjak fotografija. Starost nekih fotografija seže do početka prošlog stoljeća. Film je podijeljen u nekoliko cjelina:

(1) uvodni dio (o općini Sveti Juraj na Bregu)
(2) Brezje u prošlosti
(3) Nekoliko priča iz Brezja (naziv Brezje, stanovništvo Brezja, bunar pored vrtića, drugi svjetski rat, spomenik u Brezju, Katarina Varga r. Košir, krčma, lončarske jame, mađarska vlast, napredak sela, gradnja osnovne škole, pogrebna kola, proštenje, stari grad u šumi...)
(4) Dobrovoljno vatrogasno društvo Brezje
(5) Nogometni klub ''Hajduk'' Brezje
(6) Streljački klub ''Zelenbor'' Brezje
(7) Još nekoliko fotografija iz prošlosti Brezja...
(8) Izvori, kazivači, produkcija

Produkcija: Zoran Braniša
Čitač teksta: Siniša Obadić
Urednik: Željko Nagrajsalović

   

 

 

Početna | Dokumentarni film | List Brezje 2007 | List Brezje 2006 | Sestra Josipa